top of page

Υπέροχο ξεκίνημα στην Ουγκάντα!



Αφρική. Ουγκάντα. Λίμνη Μπουνιόνι. Σχολείο Μπουφούκα. Ένας φωτισμένος, χαρισματικός αρχηγός αποστολής, μ’ένα όνομα που τον χαρακτηρίζει όσο κανέναν: Ελπιδοφόρος.

Ένας εμπνευσμένος, ανθρωπος πρότυπο, διευθυντής του δημοτικού σχολείου με σεβασμό, ταπεινότητα και καλοσύνη: Mr Zadok. 2 ομάδες ανθρώπων από Ελλάδα και Κύπρο, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αλλα κ τόσο όμοιοι στην ουσία τους. Ακόμα μια ανθρωπιστική αποστολή. Ακόμα ένα ανεκτίμητο ταξίδι αφήνωντας το εγώ, συναντώντας το εμείς, κ ξανασυναντώντας το εγώ, αλλιώς!

Πιό συντονισμένα με την ουσία και την αλήθεια. Λιγάκι πιό κοντά στην ευτυχία! Ανθρωπιστική αποστολή στο σχολείο Μπουφούκα, όπου τα βλέμματα τόσο των 200 παιδιών του σχολείου, όσο κ των ελάχιστων δασκάλων που καθημερινά φαντάζουν ήρωες, μοναδικά σε φέρνουν σ’επαφή τόσο με την ευθύνη κ το χρέος να προσφέρεις και να μοιραστείς, όσο και με τη καθαρότητα να βλέπεις τη ψυχή και τη ζωή, πέρα απο την πλάνη της ύλης και της εικόνας. Η δίψα για μάθηση έκδηλη! Τόσο μέσα στις τάξεις, με τα λιγοστά τετράδια κ τα ξυσμένα με ξυραφάκι μικροσκοπικά μολύβια, σε τάξεις με πάτωμα κ παράθυρα τόσο ταλαιπωρημένα, όσο κ στο τρόπο που τα παιδιά έρχονται στο σχολείο, με το βαρκάκι να τα μαζεύει απο τα γύρω 28 μικροσκοπικά νησάκια, σα ζωγραφιά απλωμένα μέσα στη λίμνη. Βλέμματα γεμάτα πίστη, πείσμα κ διάθεση για μάθηση κ ζωή. Αυθεντικά! Η αποστολή μας πολυεπίπεδη και ανεκτίμητη, τόσο για τον οικισμό αλλα κυρίως για εμάς τους ίδιους! Σε κατασκευαστικό επίπεδο, ανακαινίσαμε 6 αίθουσες, τόσο τα πατώματα,όσο κ τους τοίχους, δημιουργώντας όμορφες εικόνες αλλα κυρίως ασφαλείς συνθήκες μέσα στις αίθουσες, όπου εκεί μέσα ο κόσμος αλλάζει! Αυθόρμητα, οργανικά με πολύ όρεξη και μεράκι, μια παιδική χαρά προσθέθηκε με μεγάλη χαρά στη συνέχεια! Καθώς κ ο χώρος των δασκάλων. Σε ποιοτικό επίπεδο, μαθήματα Αγγλικών, βιολογίας και μαθηματικών. Από την ομάδα των εθελοντών. Και χορού. Απο τους μαθητές προς εμάς. Μια αλληλοδράση όπου ψυχή, σώμα, νούς, συναντιούνται πέρα απο κάθε προσδοκία, πέρα απο λέξεις, γλώσσα, ηπείρους, καταβολές. Συνάντηση μοναδική! Ουσιαστική! Αυθεντική! Καθαρή! Η διαμονή στη κατασκήνωση, βλέποντας τη λίμνη γαλήνια να στέκεται μπροστά κ αβίαστα να εμπνέει!

Η αναπνοή σταδιακά ν’αλλάζει! Να βαθαίνει. Να γίνεται ολόκληρη. Να παίρνει το χώρο που της αρμόζει. Ο νούς να ησυχάζει. Να διευρύνεται. Να συναντά το μεγαλείο, πέρα απο κάθε περιορισμό. Ενσωμάτωση με τη φύση κ όλα να παίρνουν τη μορφή κ το ρυθμό που χρειάζεται! Οι ήχοι της φύσης. Τα πουλιά, τα ζώα. Η δόνηση απο τα ρυθμικά τύμπανα. Η απόλυτη ησυχία κ το μελωδικό μουρμούρισμα σιγοτραγουδώντας. Εμπλουτίζοντας. Ησυχάζοντας. Εμπνέοντας. Όντας! Βαθιά ευγνωμοσύνη ακόμα μια φορά, με τα μάτια κλειστά, να πλημμυρίζουμε απ’όλη αυτήν την ανεκτίμητη αίσθηση! Πολύτιμα γεμάτοι απ’όλη την εμπειρία. Φέροντας πιά την αίσθηση του εαυτού αλλιώς. Ολόκληρα. Αυθεντικά. Ελεύθερα! Ένα υπέροχο ταξίδι μόλις ξεκίνησε και ανυπομονούμε για τη συνέχεια!


Από τη Ντέμη Νικολάου

494 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page