top of page

Το Big Bang School πάει στην Τανζανία με το Wheeling2help!

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουν 2022



Ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή σου!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

24 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου

Η Τανζανία είναι μια χώρα με πανέμορφη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας, παρθένα δάση, και υπέροχους ανθρώπους, τους οποίους έχουμε τη χαρά να επισκεπτόμαστε τακτικά από την πρώτη μας επίσκεψη το 2015.

Τα τελευταία 7 χρόνια που βρισκόμαστε στο χωριό Gongo με τα ταξίδια αλληλόδρασης MyQuest έχουμε βάψει και εξοπλίσει το τοπικό ιατρείο, έχουμε χτίσει μια φάρμα πουλερικών, τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο, ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού, καθώς και ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας που θα είναι και η αγορά του χωριού!

Φέτος το χειμώνα, επιστρέφουμε στο χωριό Gongo μαζί με οικογένειες από το Big Bang School, και όχι μόνο, για να ασχοληθούμε εις βάθος με όλα τα πρότζεκτ που έχουμε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και νέες ιδέες που προκύπτουν από αυτά.


Οι βασικοί άξονες δράσης αφορούν :

  • Education – αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο Gongo Primary School.

  • Empowerment – δραστηριότητες στο γυναικείο συνεταιρισμό με τις Mamas, με τις οποίες κάνουμε τεχνικές batik, tie dye, ραπτική, καλαθοπλεκτική, κλπ.

  • Conservation – δραστηριότητες όπως δενδροφύτευση, καθαρισμοί και επαναχρησιμοποίηση.


Δεν θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή μόνο για να δουλέψουμε πάνω στα πρότζεκτ που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του χωριού Gongo από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να γιορτάσουμε μαζι τους, να παίξουμε και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό!


Εσύ θέλεις να ζήσεις αυτή την εμπειρία;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ημερομηνίες ανάλογα το γκρουπ)


24 Νοεμβρίου : Αναχώρηση από Αθήνα / Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού

25 Νοεμβρίου : Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Dar Es Salaam

26 Νοεμβρίου : Αναχώρηση με λεωφορείο για το χωριό Gongo

26 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου : Ενασχόληση με το πρότζεκτ στo Χωριό Gongo & παράλληλες δρατηριότητες

3 Δεκεμβρίου : Επιστροφή στην Dar Es Salaam, περιήγηση, ψώνια

4 Δεκεμβρίου : Αναχώρηση για Αθήνα / Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού


Λίγα λόγια για τον SANA και το έργο…

Ο οργανισμός SANA (Saving Africa’s Nature) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Pwani κοντά στο Saadani National Park, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο του SANA στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Τα χωριά στα οποία δραστηριοποιείται ο SANA είναι το Saadani, το Matipwili, το Gongo και το Mkange λόγω της εγγύτητάς τους με το Εθνικό Πάρκο Saadani και το Kοινοτικό δάσος Zaraninge. Στα χωριά αυτά η SANA έχει προσφέρει στήριξη βελτιώνοντας την εκπαίδευση, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων μέσα από εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Ανάγκες & Προκλήσεις

Το χωριό Gongo φιλοξενεί ‘διάδρομο άγριας ζωής’, o οποίος παρέχει ένα μονοπάτι για τα ζώα που μεταναστεύουν από το εθνικό πάρκο Saadani στον ποταμό Wami σε αναζήτηση τροφής. Παρά τη σημασία που έχει για το περιβάλλον, ο διάδρομος της άγριας ζωής βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, λόγω της ταχείας αποψίλωσης και της υπερβολικής εξάρτησης από τις λανθασμένες γεωργικές μεθόδους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση της άγριας ζωής στην περιοχή.

Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι μπορούν να μάθουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές μορφές εισοδήματος οι οποίες δε θα είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, τότε θα επωφελούνταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του χωριού και το οικοσύστημα.

Συνθήκες διαμονής & διατροφής

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) προσωρινά φιλοξενείται σε ένα μαγικό μέρος που θα μένουμε όλοι οι εθελοντές, το Miseni Retreat. Η διαμονή μας θα είναι σε σκηνές και δωμάτια 2, 3 και 4 ατόμων, με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, τα οποία θα είναι αρκετά για όλους. Το φαγητό είναι κατά βάση vegetarian παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου πικάντικο.

Μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες παράλληλες δραστηριότητες όπως:

Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους

Επίσκεψη στο σχολείο και παιχνίδι με τα παιδιά

Επισκεψη στα προηγουμενα προτζεκτ του Wheeling2help σε συνεργασια με τον SANA

Ημερήσια πεζοπορία σε δάσος της περιοχής

Εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, σουαχίλι

Μουσικές αφρικάνικες βραδιές με τύμπανα και χορό

Safari στο Saadani National Park (optional)

Διάφορα workshops όπως κατασκευές και πλέξιμο με καλάμια, κλπ!


Κόστος συμμετοχής για ενήλικες:

405 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Εισφορά για τα πρότζεκτ του SANA στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 150 ευρώ

  • 7 διανυκτερεύσεις στο Miseni Retreat συν όλα τα γεύματα, 150 ευρώ

  • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 35 ευρώ

  • Έξοδα οργάνωσης, 70 ευρώ​


Κόστος συμμετοχής για παιδιά:

255 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

  • 7 διανυκτερεύσεις στο Miseni Retreat συν όλα τα γεύματα, 150 ευρώ

  • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 35 ευρώ

  • Έξοδα οργάνωσης, 70 ευρώ


Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

  • H βίζα, την οποία οι Έλληνες παίρνουμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Dar Es Salaam με 50 ευρώ, για τους Κύπριους είναι ΔΩΡΕΑΝ!

  • Η διανυκτερευση στην Dar Es Salaam που κυμαινεται στα 12 ευρω (Slow Leopard Hostel), και

  • Το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Dar Es Salaam – Aθήνα κυμαίνεται από 600 – 700 ευρώ.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Τανζανίας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή τη Ζανζιβάρη με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, στο facebook γκρουπ για το ταξίδι, εδώ : https://www.facebook.com/groups/1077935219739873 . Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε η αποστολή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν οι θέσεις.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:

Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει:

  1. Να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeU7sn-vZWtimlh5_i3lOuiNmFMfc6FURJSPFvD1lh8cFl7Uw/viewform?usp=sf_link , και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

  2. Να μπείτε στο fb group, όπου θα ανακοινώνονται νεότερα για το ταξίδι στην Τανζανία. https://www.facebook.com/groups/1077935219739873

  3. Εφόσον έχουμε επικοινωνήσει μαζί σας και υπάρχει διαθεσιμότητα, να γίνει η κατάθεση μιας προκαταβολής των 200 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:


*Revolut : +306987757229* : Το προτιμούμε αν έχετε, γιατί δεν έχει fees. Διαφορετικά :


*Όνομα : Wheeling2help*

*Τράπεζα : Eurobank EFG*

*Aριθμός Λογαριασμού : 0026. 0274.37.0201412163* *ΙΒΑΝ : GR7002602740000370201412163*


4. Μετά από την επικοινωνία μας, να σταλεί με εμαιλ στο info@wheeling2help.com το αποδεικτικό της αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς και

5. Να είστε μέλη του Wheeling2help *Μέλος μπορείτε να γίνετε με μία ετήσια συνδρομή των 40 ευρώ για τη στήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Wheeling2help στην Ελλάδα στο Χειροτεχνείον (αυτό μπορεί να γίνει μαζί με την εξόφληση του υπολοίπου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ! Οι πρώτοι 25 που θα ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία θα είναι τα μέλη της αποστολής μας!

Η συμμετοχή σας προϋποθέτει ότι θα παρευρίσκεστε όλες τις μέρες στο ταξίδι και θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό της προκαταβολής για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται για ευνόητους λόγους ολοκλήρωσης του πρότζεκτ. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης (2 μήνες πριν το ταξίδι), είναι να μεταφερθεί η προκαταβολή σε επόμενη αποστολή στο μέλλον.

Προετοιμασία ταξιδιού

Διαβατήριο – Βίζα: Για το ταξίδι θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τις ημερομηνίες ταξιδιού. Για την είσοδο στη χώρα, η βίζα είναι απαραίτητη μόνο για τους Έλληνες υπήκοους. Οι φίλοι μας από την Κύπρο δε χρειάζεται να εκδόσουν βίζα, η οποία εκδίδεται επιτόπου στο αεροδρόμιο πολύ εύκολα και θα δοθούν σχετικές οδηγίες.

Εμβόλια: Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο για την είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, προαιρετικά και πάντα με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δικού σας γιατρού και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίας υγείας της περιοχής σας.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Εμβόλιο για κίτρινο πυρετό (υποχρεωτικό κατά διαστήματα αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και την Ζανζιβάρη)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία (malaria)

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Συστήνεται, ειδικά μετά την εμφάνιση του ιού covid. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες με προσιτές τιμές.

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από το πρώτο ταξίδι MyQuest στην Τανζανία το Νοέμβριο του 2017, εδώ!

Καθώς και το τελευταίο από την αποστολή μας το 2019 εδώ, https://vimeo.com/553858814 .

Υπεύθυνοι προγράμματος:

Ειρήνη Τέντα, +30 6949665370

Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, +306987757229

Για ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com .

Φυσικά, επειδή πάντα μας αρέσει να γνωριζόμαστε πριν από τα ταξίδια αλληλόδρασης, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση, στην οποία συνιστούμε να έρθετε για να απαντηθούν με λεπτομέρεια όλες οι πιθανές ερωτήσεις σας. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!



1.173 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page