top of page

MyQuest Nepal Update


Namaste αγαπημένη οικογένεια! Ακολουθεί Νεπαλο-update!


Μόλις επιστρέψαμε από έναν ααααααχ αξέχαστο μήνα στο μαγικό Νεπαλάκι γεμάτοι ξεχωριστές εικόνες, συναισθήματα και αναμνήσεις!

Στα 2 γκρουπ που πήγαμε, είχαμε την τιμή και την χαρά να έχουμε μαζί μας 45 υπέροχους εθελοντές από Ελλάδα και Κύπρο, κάποιοι που έχουν έρθει μαζί μας Τανζανία ή Κένυα και κάποιοι που γνωρίσαμε για πρώτη φορά και έδεσε το γλυκό!

Ήταν η πρώτη φορά που το camp της Conscious Impact φιλοξένησε γκρουπ εθελοντών μετά τον covid. Και βασικά ήμασταν και το τελευταίο γκρουπ που πήγαμε λίγο πριν ξεσπάσει ο covid, ακριβώς 2 χρόνια πριν. Ήταν πολύ ιδιαίτερο και συγκινητικό λοιπόν, που ενώ σε πολλά μέρη και αντίστοιχους οργανισμούς, όλα είχαν παγώσει, η Conscious Impact με χαμηλότερες ταχύτητες βέβαια, συνέχισε τα πρότζεκτ που κάνει με τη μοναδική οργάνωση που έχει.


Ήταν η πρώτη φορά για πολλά πράγματα. Πρώτη φορά χωρίς τον Orion (ο οποίος είναι στο Μεξικό με την Marianna, και σχεδιάζουν να έχουν τη ζωή τους 6 μήνες στο Νεπάλ, 6 μήνες στο Μεξικό), πρώτη φορά με τόσο λίγο μόνιμο κόσμο στο camp (Greg και Beth ήταν οι μόνοι που έμειναν τα 2 χρόνια του lockdown στο camp συν λίγους long term εθελοντές που πάνε και έρχονται), και πρώτη φορά που η εμπειρία γίνεται αρκετά πιο Νεπαλέζικη με ένα πολύ ωραίο transition αφού Mama, Kumary, Bishal, Haribol, και αρκετοί ακόμη Νεπαλέζοι έχουν αναλάβει αρκετές πτυχές των πρότζεκτ, τα πάνε περίφημα και είμαστε απίστευτα περήφανοι για αυτούς και όσα μας μαθαίνουν!


Στα πρακτικά κομμάτια των πρότζεκτ, όσον αφορά,


Φυσική δόμηση / κατασκευές : Ξεκινήσαμε το μεγαλύτερο πρότζεκτ που ζητούσε εδώ και χρόνια η κοινότητα, το water project, που θα φέρνει νερό στα σπίτια πλέον στις 102 οικογένειες του χωριού. Αρκετή γυμναστικούλα με σκάψιμο, τα ξέρετε, ευτυχώς είχαμε ωραίες playlist!

Έχει δημιουργηθεί καινούριο bamboo treatment center, όπου ο καθένας από την κοινότητα μπορεί να φέρνει τα bamboo, και να τα παίρνει treated, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά και να κρατάνε χρόνια. Εννοείται πήγαμε και κάναμε harvest bamboo, τα μεταφέραμε και τα είδαμε όλα :P

Στο πρώτο γκρουπ πετύχαμε και αγαπημένο brick moving, όπου καροτσάτοι στο φορτηγό πήγαμε κανα 40λεπτο μακρυά σε έναν ξενώνα που φτιάχνεται με τα CSEB τούβλα. Στο δεύτερο γκρουπ είδαμε και τη διαδικασία πως φτιάχονται και κάναμε 17 ολόκληρα, χεχε!

Γενικότερα, λόγω της καλής επιδότησης που δόθηκε από το κράτος, περίπου το 80% των σπιτιών έχουν ξαναφτιαχτεί, αρκετά με τα τούβλα αυτά, οπότε έχει πέσει σε ρυθμούς η παραγωγή, το οποίο training center είναι πλέον κοινωνική επιχείρηση που τρέχει αποκλειστικά από ομάδα 6 Νεπαλέζων!

Το bus stop, που ήταν και το τελευταίο πρότζεκτ ολοκληρώθηκε, μένει να γίνει η στέγη. Επίσης για τους πιο παλιούς, το community dinner μου ήταν στο σπίτι που φτιάξαμε με earthbags της τρελοSunita, η οποία μας τέντωσε στο σπιτικό αλκοόλ που φτιάχνει και μας ξεσήκωσε σε χορούς και πανηγύρια!


Agriculture program : Ο αγαπημένος Greg το έχει πάει σε άλλο επίπεδο! Οι κήποι μέσα στο camp παρά την ξηρασία έχουν μεγαλώσει και επεκταθεί, το compost που μαζεύουν τα παιδιά κάνει τρομερή δουλειά. Ο Mama και η Kumary, οι οποίοι είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς λόγους που το Νεπάλ έχει ξεχωριστή θεση στην καρδιά μας, πλέον έχουν και 2 βοηθούς από το χωριό, καθώς τα πρότζεκτ μεγαλώνουν αρκετά! Εκτός από το θερμοκήπιο που φτιάξαμε το 2016, φέτος έγινε και ένα tree nursery, καθώς κάθε χρόνο γίνεται distribution δενδρύλλιων σε όλη την περιοχή ανάλογα με τη ζήτηση από τους κατοίκους του χωριού.


Τα μανιτάρια πλέον βγάζουν φουλ ποσότητα, και τα oysters και τα shitake. Στο camp υπάρχει πλέον ειδικό μεγάλο δωμάτιο μόνο για μανιτάρια, και επίσης πρόσφατα η Kumary έκανε training σε 40 γυναίκες από τον γυναικείο συνεταιρισμό που ενδιαφέρθηκαν και ήδη καλλιεργούν τα δικά τους μανιτάρια. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μείνει απ’έξω το σχολείο, όπου έγινε training στους μαθητές, και μια ομάδα καλλιεργεί μανιτάρια ώστε να τα έχουν σαν δωρεάν σνακ στο σχολείο!


Το μεγαλύτερο μέρος του agriculture program είναι πλέον ο καφές. Τα δένδρα που είχαμε βάλει στο θερμοκήπιο πριν 6 χρόνια, πλέον έχουν αρχίσει να αποδίδουν αρκετά κιλά φρούτα καφέ από κάθε δέντρο, και μάλιστα τώρα ήταν και η περίοδος συλλογής, οπότε αρκετές φορές πήγαμε σε διαφορετικές φάρμες να περιποιηθούμε τα δέντρα καφέ κουβαλώντας και βάζοντας compost, να συλλέξουμε τους καρπούς και να τους πάμε στο συνεταιρισμό καφέ που χτίσαμε πριν λίγα χρόνια, και να κάνουμε όλη τη διαδικασία για τη ζύμωση, την ξήρανση και το καβούρδισμα ώστε να είναι έτοιμος για πώληση! Ήδη αγοράσαμε και μικρά δείγματα από τον καφέ που παράγεται και ήταν πολύ πολύ συγκινητικό για εμάς που ήμασταν σε όλα τα στάδια κάμποσα χρόνια τώρα!


Youth program : Η εκπαίδευση είναι το μέλλον και η Conscious Impact το ξέρει πολύ καλά. Πέρα από το after school program, το οποίο μάλιστα συνέχισε ακόμη και όταν είχαν κλείσει τα σχολεία, γίνανε αρκετά school painting programs, όπου βάφουμε και ομορφαίνουμε τις τάξεις σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Είχαμε αρκετά ταλέντα αυτή τη φορά στην ομάδα και πολύ το χαρήκαμε! Επίσης στο πρώτο γκρουπ, έγινε το πρώτο STEAM workshop, όπου μαθητές του γυμνασίου γνώρισαν τη ρομποτική, κάνανε κατασκευές με μπαταρίες και δυναμό, και ήταν υπέροχα! Το συγκεκριμένο θα γίνεται μια φορά το μήνα με trainers που έρχονται από το Κατμαντού! Τέλος, στο δεύτερο γκρουπ σχεδιάσαμε το 2nd edition από το coloring book, το οποίο μάλιστα μας ενέπνευσε να φτιάξουμε σαν Wheeling2help, θεματικά coloring books για όλα μας τα πρότζεκτ, διαφορετικά για την κάθε χώρα! Stay tuned οι καλλιτέχνες για υπέροχα νέα που έρχονται στο reunion!


Προφανώς γίνανε και ένα σωρό άλλα ωραία πρότζεκτ και εργαστήρια με weaving, natural dying, κλπ, που δε θα τα αναλύσουμε όλα, γιατί όπως ξέρετε μπορώ να μιλάω και να γράφω για ώρες!


Συνοψίζοντας, η απίστευτη ενέργεια των Ιμαλαίων, η τρομερή οργάνωση και όραμα της Conscious Impact, η οποία κάνει ένα πολύ όμορφο transition στο να τρέχει κυρίως από τη Νεπαλέζικη ομάδα, καθιστά το MyQuest Nepal πρότζεκτ ως ένα από τα πιο αγαπημένα σαν Wheeling2help και είναι ο λόγος που κάνουμε τα ταξίδια MyQuest! Όσοι δεν έχετε κάνει αυτό το ταξίδι, του χρόνου τον Μάρτιο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!


Εσείς που ήρθατε μαζί, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας για όλα, σας αγαπάμε πολύ και τα λέμε σύντομα στις Ράχες στο NISI ή σε κάποιο άλλο ταξίδι MyQuest!

262 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page