Έλα μαζί μας σε ένα ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΗΛΟΔΡΑΣΗΣ στην Τανζανία που θα αλλάξει τη ζωή σου!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 8-18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & 15-25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η Τανζανία είναι μια χώρα με πανέμορφη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας, παρθένα δάση, και υπέροχους ανθρώπους, τους οποίους έχουμε τη χαρά να επισκεπτόμαστε τακτικά τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούλιο του 2014 βρεθήκαμε στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που μαζέψαμε από διαδικτυακές καμπάνιες, βάψαμε και εξοπλίσαμε με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Τον περασμένο Νοέμβριο, επισκεφθήκαμε για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές, και χτίσαμε μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με την παραγωγή ξυλείας και κάρβουνου, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το οικοσύστημα.

Φέτος το Νοέμβριο επιστρέφουμε για 3η φορά, στοχεύοντας στην ποιοτική εκπαίδευση των νέων παιδιών καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αλλάξει ο κόσμος!

Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούμε την περιοχή Miseni για να χτίσουμε κουζίνα και τουαλέτες στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Η βελτίωση των υποδομών του σχολείου θα έχει σαν αποτέλεσμα να καλυτερεύσει σημαντικά η ζωή των παιδιών του χωριού Gongo! Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα περισσότερα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο και οι γονείς δεν θα ανησυχούν για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των παιδιών τους ή για τη μετάδοση ασθενειών λόγω έλλειψης υγιεινής.

Δεν θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή Miseni μόνο για να χτίσουμε, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να γιορτάσουμε μαζι τους, να παίξουμε με τα παιδιά και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό!

Εσύ θέλεις να ζήσεις αυτή την εμπειρία;

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8 (και 15) Νοεμβρίου : Αναχώρηση από Αθήνα

9 (και 16) Νοεμβρίου : Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Dar Es Salaam

10 (και 17) Νοεμβρίου : Αναχώρηση με λεωφορείο για την κοινότητα στην περιοχή Miseni

11-16 (και 18-23) Νοεμβρίου: Ενασχόληση με το πρότζεκτ στην περιοχή Miseni & παράλληλες δρατηριότητες

17 (και 24) Νοεμβρίου : Επιστροφή στην Dar Es Salaam, περιήγηση, ψώνια

18 (και 25) Νοεμβρίου : Αναχώρηση για Αθήνα

Λίγα λόγια για τον SANA και το έργο…

Ο οργανισμός SANA (Saving Africa’s Nature) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Miseni κοντά στο Saadani National Park, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο του SANA στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Ξεκινώντας από τη συμμετοχική συζήτηση για τα προβλήματα που οι κοινότητες αντιμετωπίζουν, τον προσδιορισμό των αναγκών, των κοινωνικών ρόλων και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων – ο SANA καταλήγει στο σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων. Αυτές οι λύσεις προτείνονται μέσω αποτελεσματικών πρότζεκτ με πρωταγωνιστές τους ντόπιους στην υλοποίησή τους αλλά και στη διασφάλιση της συνέχειάς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα εξυπηρετήσει την κοινότητα. Τα χωριά στα οποία δραστηριοποιείται ο SANA είναι το Saadani, το Matipwili, το Gongo και το Mkange λόγω της εγγύτητάς τους με το Εθνικό Πάρκο Saadani. Στα χωριά αυτά η SANA έχει προσφέρει στήριξη βελτιώνοντας την εκπαίδευση, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων μέσα από εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Ανάγκες & Προκλήσεις

Η βασική εκπαίδευση σε πολλά χωριά της Τανζανίας δεν είναι δεδομένη. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν παιδιά τα οποία περπατάνε έως και 10 χιλιόμετρα την ημέρα για να πάνε στο σχολείο, το οποίο δυστυχώς στερείται βασικών υποδομών για να γίνει σωστά η διδασκαλία.

Έτσι και στο Γκόνγκο, το χωριό όπου δραστηριοποιούμαστε, το Δημοτικό Σχολείο φιλοξενεί 430 παιδιά με ανθρώπινο δυναμικό 3 μόνο δασκάλων. Ερχόμενοι σε επαφή με τον διευθυντή και τους δασκάλους, μας είπαν ότι πέρα από το δυσανάλογο αριθμό παιδιών/δασκάλων, κύριο πρόβλημα στην προσπάθειά τους, αποτελεί η έλλειψη υποδομών όπως οι τουαλέτες και άλλες για να καλύψουν ανάγκες σίτισης των μαθητών. Αυτήν την στιγμή, στο σχολείο υπάρχουν συνολικά 3 τουαλέτες σε άθλια κατάσταση (οι οποίες για λόγους υγιεινής δε χρησιμοποιούνται καν, καθώς πολλά παιδιά είναι ξυπόλυτα και είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν ασθένειες), και όσον αφορά τη σίτιση, τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στο διάλειμμα στο σπίτι για να φάνε και να ξαναγυρίσουν στο σχολείο, αν και τα περισσότερα είτε επειδή το σπίτι τους είναι πολύ μακριά είτε επειδή οι γονείς είναι αγρότες και λείπουν στη δουλειά, μένουν νηστικά για πολλές ώρες.

Το Πρότζεκτ

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τον οργανισμό SANA, συναποφασίσαμε την κατασκευή μιας μικρής αίθουσας σίτισης, όπου μια μαγείρισσα θα αναλάβει το μαγείρεμα ενός γεύματος για τα παιδιά του σχολείου, καθώς και την κατασκευή ενός συμπλέγματος με 3 και 3 τουαλέτες. Η ενασχόληση της ομάδας μας στα πρότζεκτ στο σχολείο, περιλαμβάνει το χτίσιμο των κτιρίων όπου θα στεγαστούν τουαλέτες και κουζίνα, τη συμμετοχή στη διδασκαλία στους μαθητές του σχολείου καθώς και δραστηριότητες, παιχνίδια και εικαστικές δράσεις μετά το μάθημα.

Συνθήκες διαμονής & διατροφής

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο στον οποίο θα μένουμε όλοι οι εθελοντές. Η διαμονή μας θα είναι σε επιπλωμένες σκηνές και σε όμορφα δωμάτια 2 ατόμων με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, τα οποία θα είναι αρκετά για όλους και καθαρά. Το φαγητό είναι κατά βάση vegetarian παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου πικάντικο.

Μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες παράλληλες δραστηριότητες όπως:

Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους

Επίσκεψη στο σχολείο και παιχνίδι με τα παιδιά

Επισκεψη στα προηγουμενα προτζεκτ του Wheeling2help σε συνεργασια με τον SANA

Ημερήσια πεζοπορία σε δάσος της περιοχής

Εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, σουαχίλι

Μουσικές αφρικάνικες βραδιές με τύμπανα και χορό

Safari στο Saadani National Park

Διάφορα workshops όπως κατασκευές και πλέξιμο με καλάμια, κλπ!

Κόστος συμμετοχής:

405 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Εισφορά για την διεκπεραίωση του κατασκευαστικού έργου στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 200 ευρώ
 • 7 διανυκτερεύσεις στο χωριό σε επιπλωμένη σκηνή σαφάρι/δωμάτιο συν όλα τα γεύματα, 100 ευρώ
 • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 35 ευρώ
 • Έξοδα οργάνωσης, 70 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

 • H βίζα, την οποία παίρνουμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Dar Es Salaam με 50 ευρώ,
 • Η διανυκτερευση στην Dar Es Salaam που κυμαινεται μεταξυ 5-10 ευρω, και
 • Το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Dar Es Salaam – Aθήνα κυμαίνεται από 400 – 600 ευρώ.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Τανζανίας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή τη Ζανζιβάρη με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, στο facebook γκρουπ για το ταξίδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες (25 για κάθε γκρουπ, η αποστολή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν οι 25 θέσεις.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:

Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει:

 • Να γίνει η κατάθεση μιας προκαταβολής των 100 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό:

*Όνομα : Wheeling2help*
*Aριθμός Λογαριασμού : 0026. 0274.37.0201412163*
*ΙΒΑΝ : GR7002602740000370201412163*
*Τράπεζα : Eurobank EFG*

 • Να σταλεί με εμαιλ στο info@wheeling2help.com το αποδεικτικό της αγοράς των εισιτηρίων, καθώς και
 • Να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ! Οι πρώτοι 25 που θα ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία θα είναι τα μέλη της ομάδας μας!

Η συμμετοχή σας προυποθέτει ότι θα παρευρίσκεστε όλες τις μέρες στο ταξίδι και θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό της προκαταβολής για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται.

Προετοιμασία ταξιδιού

Διαβατήριο – Βίζα: Για το ταξίδι θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τις ημερομηνίες ταξιδιού. Για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η βίζα. Εκδίδεται επιτόπου στο αεροδρόμιο πολύ εύκολα και θα δοθούν σχετικές οδηγίες.

Εμβόλια: Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο για την είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, προαιρετικά και πάντα με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δικού σας γιατρού και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίας υγείας της περιοχής σας.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Εμβόλιο για κίτρινο πυρετό (υποχρεωτικό κατά διαστήματα αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και την Ζανζιβάρη)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία (malaria)

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Προτείνεται για όσους το επιθυμούν εφόσον αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Πάρτε μια γεύση από το μέρος που θα μείνουμε, από αυτό το υπέροχο βίντεο!

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από το πρώτο ταξίδι MyQuest στην Τανζανία τον περασμένο Νοέμβριο, εδώ!

Υπεύθυνοι προγράμματος:
Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, el.chrysovergis@gmail.com , 6987757229
Κέλλυ Γαρυφαλλή, kellygrfl@gmail.com , 6971925750
Για περαιτέρω ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com .

Φυσικά, επειδή πάντα μας αρέσει να γνωριζόμαστε πριν από τα ταξίδια αλληλόδρασης, θα πραγματοποιηθούν 3 ενημερωτικές συναντήσεις, στις οποίες συνιστούμε να έρθετε για να απαντηθούν με λεπτομέρεια όλες οι πιθανές ερωτήσεις σας. Αυτές θα είναι:

 • Ράχες Φθιώτιδας, NISI Πολυχώρος, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
 • Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, 18.30 – 20.30 TOMS store, Τσιμισκή 22
 • Αθήνα: Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, 18.30 – 20.00 HIGGS, Βικτωρος Ουγκώ 15 Μεταξουργείο (πλ.μετρό

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!