ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΗΛΟΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

2-12 & 16-26 Νοεμβρίου 2017

 

2 (και 16) Νοεμβρίου : Αναχώρηση από Αθήνα

3 (και 17)Νοεμβρίου : Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Dar Es Salaam

4-10 (και 18-24) Νοεμβρίου : Ενασχόληση με το πρότζεκτ στην περιοχή Miseni

11 (και 25) Νοεμβρίου : Επιστροφή στην Dar Es Salaam, περιήγηση, ψώνια

12 (και 26) Νοεμβρίου : Αναχώρηση για Αθήνα

 

Περιγραφή έργου:

Η Τανζανία είναι μια χώρα με πανέμορφη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας και παρθένα δάση, μέρος των οποίων δυστυχώς όλο και εξαφανίζεται από ανθρώπους οι οποίοι στο βωμό του κέρδους καταστρέφουν το οικολογικό μας σύστημα.

Ο οργανισμός SANA (Saving Africas Nature) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Miseni κοντά στο Saadani National Park, έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο της SANA εξαρτάται στην από κοινού συμμετοχή των ντόπιων κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια. Αυτά αφορούν συζήτηση απόψεων στα θέματα που οι κοινότητες αντιμετωπίζουν , εξεύρεση πιθανών λύσεων , τη δημιουργία και εκτέλεση πρότζεκτ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα χωριά στα οποία δραστηριοποιείται η SANA είναι το Saadani, το Matipwili, το Gongo και το Mkange λόγω της εγγύτητάς τους με το Εθνικό Πάρκο Saadani. Στα χωριά αυτά η SANA έχει προσφέρει στήριξη βελτιώνοντας την Εκπαίδευση, την υγεία και δραστηριότητες που δημιουργούν εργασία για τους ντόπιους.

Τον Ιούλιο του 2014 βρεθήκαμε στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που μαζέψαμε από διαδικτυακές καμπάνιες, βάψαμε και εξοπλίσαμε με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Φέτος το Νοέμβριο, επισκεπτόμαστε για δεύτερη φορά το χωριό Gongo, με σκοπό να βοηθήσουμε στη διατήρηση του οικοσυστήματος.

Προκλήσεις

Λόγω των αυξανόμενων καθημερινών εξόδων σε αντίθεση με την χαμηλή αποδοτικότητα της αγροτικής παραγωγής, οι κοινότητες αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να μπορέσουν να καλύψουν το κενό αυτό. Δυστυχώς, η ανάγκη για επιβίωση έχει οδηγήσει τους ντόπιους ανθρώπους να απασχολούνται με την παραγωγή κάρβουνου και ξυλείας Βρίσκουμε, πως με τα χρόνια, οι επιπτώσεις από την υπερεκμετάλλεση του δάσους είναι τεράστιες. Τα δέντρα αποδεκατίζονται συνεχώς και η άγρια ζωή του πάρκου μειώνεται σε αριθμό από την καταστροφή του περιβάλλοντος τους.

Ερχόμενοι σε επαφή με κάποιους από τους εργαζόμενους στην  παρασκευή κάρβουνου της περιοχής, εξέφρασαν ότι ήταν δυσαρεστημένοι με το πόσο χρονοβόρα ήταν η διαδικασία και την σκληρή δουλειά που τους κόστιζε όλο αυτό. Φάνηκαν να γνωρίζουν τις επιπτώσεις επίσης από την εργασία τους εκεί στο άμεσο μέλλον και θα ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν εργασία αν υπήρχε βιώσιμη εναλλακτική.

Σε αυτό το σημείο, η ιδέα της φάρμας πουλερικών γεννήθηκε ως ένα πρότζεκτ της SANA το οποίο η κοινότητα πιστεύει ότι μπορεί  να βοηθήσει στην δημιουργία εισοδήματος για αυτούς και ταυτόχρονα τα δάση να ξαναγεννηθούν.

Το Πρότζεκτ

Η εκτροφή πουλερικών έχει δυναμική προώθησης με  την παρουσία των Lodges στο Saadani και το Matipwili αλλά και το Miseni Retreat  που έχει αρχίσει να λειτουργεί έξω από το χωριό Gongo.

To πρότζεκτ περιλαμβάνει

-χτίσιμο των ορνιθώνων

-αγορά εξοπλισμού όπως δίσκοι τροφής, και μικρά κοτόπουλάκια.

– Οι εθελοντές που θα παρακολουθούν την εξέλιξή του, θα παρέχουν επιχειρηματικά και προωθητικά εργαλεία στους νέους εργαζόμενους για να εξασφαλίσουν τη σίγουρη βιωσιμότητα του πρότζεκτ.

Το project θα την αναλάβουν οι πρώην απασχολούμενοι στην παρασκευή κάρβουνου και του οποίου η εξέλιξη θα ελέγχεται από τη SANA.

Συνθήκες διαμονής και διατροφής:

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο στον οποίο θα μένουμε όλοι οι εθελοντές. Η διαμονή μας θα είναι σε επιπλωμένες σκηνές και σε όμορφα δωμάτια 2 ατόμων με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, τα οποία θα είναι αρκετά καθαρά. Το φαγητό είναι vegetarian παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου καυτερό. Χωριζόμαστε σε ομάδες οι οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα για το μαγείρεμα σε πρωινό και βραδινό, αλλά και πλύσιμο πιάτων.

Μπορεί να σας ακούγεται λίγο σαν προσκοπική κατασκήνωση, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες δραστηριότητες όπως:

  • Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους
  • Επίσκεψη στο σχολείο 2 φορές τη βδομάδα και παιχνίδι με τα παιδιά
  • Ημερήσια πεζοπορία σε δάσος της περιοχής
  • Μουσικές αφρικάνικες βραδιές με τύμπανα και χορό
  • Διάφορα workshops όπως κατασκευές και πλέξιμο με καλάμια, κλπ!

 

Κόστος συμμετοχής:

405 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

Οικονομική συμμετοχή για την διεκπεραίωση του έργου στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 200 ευρώ

7 διανυκτερεύσεις στο χωριό σε επιπλωμένη σκηνή σαφάρι συν όλα τα γεύματα, 100 ευρώ

Μεταφορικά από και προς τον χώρο εργασίας για το πρότζεκτ, 35 ευρώ

Έξοδα 2 συνοδών στο ταξίδι, 70 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

  • η βίζα, την οποία παίρνουμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Dar Es Salaam με 50 ευρώ,
  • και το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Νταρ Ες Σαλααμ στις 2-12 Νοεμβρίου είναι περίπου 700 ευρώ.

Η πτήση που έχουμε κλείσει και προτείνουμε για να είμαστε μαζί (χωρίς να είναι υποχρεωτικό βέβαια, κάποιοι έχουν κλείσει και με Turkish airlines), είναι με Qatar Airways,

Αναχώρηση (2/11 ή 16/11) στις 00.30 από Αθήνα και άφιξη 14.30 την ίδια μέρα στη Dar Es Salaam,

Επιστροφή (12/11 ή 26/11) στις 15.30 από Dar Es Salaam και άφιξη 11.20 την επόμενη μέρα στην Αθήνα.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Τανζανίας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή τη Ζανζιβάρη με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, στο https://www.facebook.com/groups/1603226483062747.

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες (28 για κάθε γκρουπ), η εκδρομή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν οι θέσεις.

Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή, θα πρέπει να σταλεί με εμαιλ το αποδεικτικό της αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων καθώς και να συμπληρώσετε το ακόλουθο ερωτηματολόγιο:

https://goo.gl/forms/xIb0XMofoJFc4nrF2

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται.

Είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής η οποία θα σας μείνει αξέχαστη!

ΕΜΒΟΛΙΑ

Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα 🙂

Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο. Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, για τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Εμβόλιο για κίτρινο πυρετό (υποχρεωτικό αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε και την Ζανζιβάρη)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία.

 

Πάρτε μια γεύση από το μέρος που θα μείνουμε, από αυτό το υπέροχο βίντεο!

https://drive.google.com/file/d/0B6SKDfoa5HJyN3NZakh3eTBnMkU/view

 

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από το πρώτο ταξίδι MyQuest στο Νεπάλ τον Απρίλιο, εδώ:

 

Υπεύθυνος προγράμματος  Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης  el.chrysovergis@gmail.com , 6987757229  

Για περαιτέρω ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com .

 

Φωτογραφίες από το χωριό από την προηγούμενη επίσκεψή μας

IMG_7759

IMG_7769

IMG_7762

IMG_8008

IMG_8016