Έλα μαζί μας σε ένα  ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΗΛΟΔΡΑΣΗΣ στην ΚΕΝΥΑ που θα αλλάξει τη ζωή σου!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9 – 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μετά από πολύμηνα οδοιπορικά σε Αφρική και Ασία, οργανώνοντας και βοηθώντας σε ανθρωπιστικά πρότζεκτ, γεννήθηκε η ανάγκη να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με φίλους πίσω στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, τα 3 τελευταία χρόνια, οργανώνουμε τα ταξίδια αλληλόδρασης MyQuest, τα οποία έχουν ως σκοπό την αλληλεπίδρασή μας με τοπικές κοινότητες που δουλεύουμε μαζί κάθε χρόνο, στηρίζοντας οικονομικά και χειρωνακτικά πρότζεκτ που χρειάζεται να γίνουν.

Ύστερα από την περσινή συμμετοχη και φανταστική εμπειρία, σειρά έχει και πάλι η πανέμορφη Κένυα, μια χώρα με υπέροχη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας, παρθένα δάση, μοναδικούς ανθρώπους, αλλά και πολύ ιδιαίτερες φυλές. Μια από αυτές θα επισκεφτούμε και θα δουλέψουμε μαζί φέτος τον Ιανουάριο, στη Βόρεια Κένυα και ονομάζεται Samburu (που σημαινει ‘πεταλουδα’ στην τοπική γλώσσα).

Εκεί, θα δουλέψουμε μαζί με την κοινότητα για την προστασία του οικοσυστήματος, την ορθή διαχείριση του νερού, αλλά και τη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού μέσω της εκπαίδευσης σε νέες φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές. Συγκεκριμένα, θα φυτέψουμε δέντρα που θα δώσουν τροφή, θα μάθουμε τεχνικές διαχείρισης νερού βασισμένες στην περμακουλτούρα και τέλος θα κατασκευάσουμε ένα σύστημα αποθήκευσης βρόχινου νερού για οικιακή χρήση  – πάνω στη στέγη του τοπικού σχολείου.

Φυσικά, δε θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή των Samburu μόνο για να χτίσουμε και να φυτέψουμε, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να μάθουμε από αυτούς, να γιορτάσουμε μαζί τους, να παίξουμε με τα παιδιά και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό!

Εσύ θέλεις να ζήσεις αυτή την εμπειρία;

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

9 Ιανουαρίου : Αναχώρηση από Αθήνα

10 Ιανουαρίου: Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Nairobi

11 Ιανουαρίου : Αναχώρηση με λεωφορείο για την κοινότητα των Samburu

12-17 Ιανουαρίου: Ενασχόληση με το πρότζεκτ στην περιοχή & παράλληλες δραστηριότητες

18 Ιανουαρίου : Επιστροφή στο Nairobi, περιήγηση, ψώνια

19 Ιανουαρίου : Αναχώρηση για Αθήνα

 

Λίγα λόγια για το Sadhana Forest Kenya και το έργο…

Ο οργανισμός Sadhana Forest Kenya ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Samburu έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας της ομώνυμης κοινότητας και την ορθολογική διαχείριση του νερού ως πολύτιμο αγαθό. Αυτό περιλαμβάνει τη μειωμένη εξάρτηση από εισαγωγές προϊόντων, τη βαθμιαία αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την υποβάθμιση που έχει υποστεί και τη δυνατότητα για μια εναλλακτική πηγή καλύτερης διατροφής μέσω αυτόχθονων ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στη δασοκομία με βιώσιμο τρόπο (forest gardens).

Το έργο του Sadhana Forest Kenya στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Ξεκινώντας από τη συμμετοχική συζήτηση για τα προβλήματα που οι κοινότητες αντιμετωπίζουν, τον προσδιορισμό των αναγκών, των κοινωνικών ρόλων και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων – ο Sadhana Forest Kenya καταλήγει στο σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων δημιουργώντας τοπική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

 

Ανάγκες & Προκλήσεις

Το καθαρό πόσιμο νερό και η πρόσβαση σε αυτό στην περιοχή Samburu δεν είναι δεδομένη. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ντόπιοι περπατάνε πολλά χιλιόμετρα την  ημέρα για να πάρουν νερό, το οποίο συνήθως δεν είναι καθαρό.

Συγκεκριμένα, το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μόνο το 15% του Samburu έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Το 48% των νοικοκυριών συλλέγουν νερό από μη προστατευμένα πηγάδια ή πηγές και το 26% του νερού προέρχεται από ποτάμια ή ρέματα. Η μέση απόσταση των νοικοκυριών από τις κοντινές πηγές νερού είναι 3,7 χλμ.

Στο χωριό όπου δραστηριοποιούμαστε, τα έντονα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και οι έντονες περίοδοι ξηρασίας των τελευταίων ετών έχουν επιφέρει περιβαλλοντική υποβάθμιση που οδηγεί σε δίψα, φτωχή διατροφή και εξάπλωση ασθενειών λόγω κακών συνθηκών υγιεινής.

 

Πρότζεκτ & Αντίκτυπο

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, το σχολείο και τον οργανισμό Sadhana Forest η αποστολή μας θα συμβάλει:

 1. Στην κατασκευή μιας εγκατάστασης για τη συλλογή βρόχινου νερού, και συγκεκριμένα μιας δεξαμενής πάνω στη στέγη του τοπικού σχολείου – με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του νερού για οικιακή χρήση (πότισμα δέντρων, μαγείρεμα, πλύσιμο αλλά και πόση),
 2. Σε εργασίες αναπλήρωσης των υπόγειων υδάτων της περιοχής που επίσης είναι κρίσιμο για την ποιότητα του εδάφους όπου θα αναπτυχθούν τα δέντρα,
 3. Στη δεντροφύτευση στο σχολείο που θα μειώσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων και ταυτόχρονα θα προσφέρει ποιοτική τροφή στην ευρύτερη κοινότητα.

 

Συνθήκες διαμονής & διατροφής:

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση Sadhana Forest Kenya έχει δημιουργήσει έναν πολύ όμορφο χώρο στη φύση στον οποίο θα μένουμε όλοι οι εθελοντές. Η διαμονή μας θα είναι σε δικές μας σκηνές, οι τουαλέτες είναι κομποστικές και κοινόχρηστες, όπως και τα ντους. Το φαγητό είναι ΑΥΣΤΗΡΑ vegan με τοπικά προιόντα, καθόλου πικάντικο. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η χρήση οποιασδήποτε άλλης ουσίας εντός και εκτός της κατασκήνωσης. Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή την κατευθυντήρια γραμμή και να συμμετέχετε στο πρόγραμμα μόνο εάν είστε 100% σίγουροι ότι είστε σε θέση και επιθυμείτε να τη σεβαστείτε εντελώς!

Για κάποιους είναι ίσως αρκετά δύσκολο, και μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες,, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες παράλληλες δραστηριότητες όπως:

 • Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους
 • Παιχνίδι με τα παιδιά του σχολείου
 • Eξερεύνηση φύσης της περιοχής
 • Πολιτιστικές αφρικάνικες βραδιές
 • Διάφορα περιβαλλοντικά workshops

Κόστος συμμετοχής:

395 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

Εισφορά για την διεκπεραίωση του κατασκευαστικού έργου στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 200 ευρώ

7 διανυκτερεύσεις στο χωριό με δική σας σκηνή συν όλα τα γεύματα καθώς και 2 διανυκτερεύσεις σε hostel στο Nairobi, 80 ευρώ

Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 45 ευρώ

Έξοδα οργάνωσης για το ταξίδι, 70 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

 • Η βίζα, εκδίδεται στο αεροδρόμιο και είναι πολύ εύκολο, 50 ευρώ,
 • Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, 10-15 ευρώ.
 • και το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Ναιρόμπι στις 9/1-19/1 κυμαίνεται στα 500 ευρώ.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Κένυας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή το Νότιο κομμάτι με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, εδώ 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, η αποστολή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν  25 θέσεις.

 

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:

 • Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει:
  1. Να είστε μέλη του Wheeling2help                                                                                                                                                                    *Μέλος μπορείτε να γίνετε με μία ετήσια συνδρομή των 40 ευρώ για τη στήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Wheeling2help στην Ελλάδα (κατάθεση ποσού στον παρακάτω λογαριασμό Eurobank)
  2. Να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής:  https://docs.google.com/forms/u/1/d/16N82amR4yb7CmmWPyLDKstQheT825w4bRD9goknEquw/edit?fbclid=IwAR2WxgnAqj_57w6KF1QUmdDqvShp2nlJ30KaDGff4hahUSfYY5gCsYLzFBo  και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
  3. Να μπείτε στο fb group, όπου θα ανακοινώνονται νεότερα για το ταξίδι στην Κένυα.https://www.facebook.com/groups/333250850884529/
  4. Μετά από την επικοινωνία μας, να σταλεί με εμαιλ στο info@wheeling2help.com  το αποδεικτικό της αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς και
  5. Να γίνει η κατάθεση μιας προκαταβολής των 200 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό:

  *Όνομα : Wheeling2help*

  *Τράπεζα : Eurobank EFG*
  *Aριθμός Λογαριασμού : 0026. 0274.37.0201412163*
  *ΙΒΑΝ : GR7002602740000370201412163*

  *Τράπεζα : Alpha Bank*

  *Aριθμός Λογαριασμού : 21100 200200 5710*
  *ΙΒΑΝ : GR87 0140 2110 21100 200200 5710*

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ! Οι πρώτοι 25 που θα ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία θα είναι τα μέλη της ομάδας μας!

  Η συμμετοχή σας προυποθέτει ότι θα παρευρίσκεστε όλες τις μέρες στο ταξίδι και θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό της προκαταβολής για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται.

Προετοιμασία ταξιδιού –

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ – ΒΙΖΑ: Για το ταξίδι θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τις ημερομηνίες ταξιδιού. Για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η βίζα που εκδίδεται στο αεροδρόμιο.

ΕΜΒΟΛΙΑ: Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!

Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο για την είσοδο στη χώρα.

Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, προαιρετικά και πάντα με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δικού σας γιατρού και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίας υγείας της περιοχής σας.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία (malaria)

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Προτείνεται για όσους το επιθυμούν εφόσον αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από τα υπόλοιπα ταξίδια MyQuest:

Νεπάλ 2017 https://vimeo.com/224235128

Τανζανία 2017 https://vimeo.com/267551554

Υπεύθυνοι προγράμματος:
Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης
Κέλλυ Γαρυφαλλή  6971925750

Για ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com

Φυσικά, επειδή πάντα μας αρέσει να γνωριζόμαστε πριν από τα ταξίδια αλληλόδρασης, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση, στην οποία συνιστούμε να έρθετε για να απαντηθούν με λεπτομέρεια όλες οι πιθανές ερωτήσεις σας. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!