Ελάτε οικογενειακώς μαζί μας σε ένα ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΗΛΟΔΡΑΣΗΣ

στην Τανζανία που θα σας αλλάξει τη ζωή!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

27 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου

Η Τανζανία είναι μια χώρα με πανέμορφη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας, παρθένα δάση, και υπέροχους ανθρώπους, τους οποίους έχουμε τη χαρά να επισκεπτόμαστε τακτικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2014 βρεθήκαμε στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που μαζέψαμε από διαδικτυακές καμπάνιες, βάψαμε και εξοπλίσαμε με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Το 2017, επισκεφθήκαμε για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές, και χτίσαμε μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων. Ομοίως, το 2019 100 εθελοντές συνέβαλαν στο να χτστούν τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο καθώς και ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού, ένα συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε και ονομάστηκε Gongo Mamas. Τον περασμένο Νοέμβριο και για 3 μήνες, χτίσαμε το KILIMO+, ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας και αγορά η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να προστατευθεί το περιβάλλον, να διασφαλιστεί η καλύτερη παραγωγή τροφής αλλά και να καλυτερεύσει σημαντικά η ζωή των κατοίκων του χωριού Gongo με μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος!

Φέτος το χειμώνα, επιστρέφουμε στο χωριό Gongo, με ένα όνειρο που έχουμε αρκετά χρόνια τώρα! Στα 3 τελευταία χρόνια έχουν έρθει μαζί μας σε ταξίδια αλληλόδρασης, περισσότεροι από 400 εθελοντές, και θέλαμε πάντα να κάνουμε μια τέτοια αποστολή με παιδιά! Και δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς έρχονται σε ταξίδι, και μας λέγαν ότι πριν έρθουν το σκεφτόντουσαν με όλα αυτά που ακούμε στα media, όμως όταν είδαν από κοντά την κατάσταση, συνιστούν ανεπιφύλακτα και σε παιδιά να έρθουν! Έτσι η αρχή έγινε πέρυσι στις γιορτές, όταν οι αγαπημένοι μας Δέσποινα και Πάτρικ, έφεραν στο χωριό Gongo και την μοναδική Αντιγόνη, την 7χρονη κόρη τους που έγινε το πρώτο παιδί που συμμετείχε σε ταξίδι αλληλόδρασης MyQuest και ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ! Έτσι λοιπόν, φέτος στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, οργανώνουμε το πρώτο μας ταξίδι αλληλόδρασης MyQuest Family Edition, ώστε ένας γονιός με παιδί/ά, ή ολόκληρη οικογένεια, να ζήσουν μαζί αυτή τη μοναδική εμπειρία ζωής!

Φέτος στα υπόλοιπα γκρουπ θα ασχοληθούμε εις βάθος με όλα τα πρότζεκτ που έχουμε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και νέες ιδέες που προκύπτουν από αυτά. Οι βασικοί άξονες δράσης αφορούν :

 • Education – αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο Gongo Primary School.
 • Empowerment – δραστηριότητες στο γυναικείο συνεταιρισμό με τις Mamas, στο κέντρο βιώσιμης γεωργίας Kilimo+, και στη φάρμα πουλερικών Wakuza.
 • Conservation – δραστηριότητες όπως δενδροφύτευση, καθαρισμοί και επαναχρησιμοποίηση.

Στο MyQuest Family Edition θα δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή στο κομμάτι του σχολείου και της εκπαίδευσης, καθώς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν καθημερινή αλληλεπίδραση με τα παιδιά του χωριού Gongo και να κάνουμε δημιουργικές δραστηριότητες όλοι μαζί!

Δεν θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή  μόνο για να δουλέψουμε πάνω στα πρότζεκτ που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Xωριού Gongo από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να γιορτάσουμε μαζι τους, να παίξουμε και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό!

Εσείς θέλετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία;

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

27 Δεκεμβρίου : Αναχώρηση από Αθήνα

27 ή 28 Δεκεμβρίου : Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Dar Es Salaam (Χριστούγεννα στην Ελληνική Κοινότητα Dar Es Salaam)

29 Δεκεμβρίου : Αναχώρηση με λεωφορείο για την κοινότητα στην περιοχή Miseni

29 Δεκεμβρίου – 4 Ιανουαρίου : Ενασχόληση με το πρότζεκτ στo Χωριό Gongo & παράλληλες δρατηριότητες

5 Ιανουαρίου : Επιστροφή στην Dar Es Salaam, περιήγηση, ψώνια

6 Ιανουαρίου : Αναχώρηση για Αθήνα

Λίγα λόγια για τον SANA και το έργο…

Ο οργανισμός SANA (Saving Africa’s Nature) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Pwani κοντά στο Saadani National Park, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο του SANA στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Τα χωριά στα οποία δραστηριοποιείται ο SANA είναι το Saadani, το Matipwili, το Gongo και το Mkange λόγω της εγγύτητάς τους με το Εθνικό Πάρκο Saadani και το Kοινοτικό δάσος Zaraninge. Στα χωριά αυτά η SANA έχει προσφέρει στήριξη βελτιώνοντας την εκπαίδευση, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων μέσα από εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Ανάγκες & Προκλήσεις

Το χωριό Gongo φιλοξενεί ‘διάδρομο άγριας ζωής’, o οποίος παρέχει ένα μονοπάτι για τα ζώα που μεταναστεύουν από το εθνικό πάρκο Saadani στον ποταμό Wami σε αναζήτηση τροφής. Παρά τη σημασία που έχει για το περιβάλλον, ο διάδρομος της άγριας ζωής βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, λόγω της ταχείας αποψίλωσης και της υπερβολικής εξάρτησης από τις λανθασμένες γεωργικές μεθόδους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση της άγριας ζωής στην περιοχή.

Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι μπορούν να μάθουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές μορφές εισοδήματος οι οποίες δε θα είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, τότε θα επωφελούνταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του χωριού και το οικοσύστημα.

Συνθήκες διαμονής & διατροφής

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο στον οποίο θα μένουμε όλοι οι εθελοντές. Η διαμονή μας θα είναι σε επιπλωμένες σκηνές και σε όμορφα δωμάτια 2 ατόμων με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, τα οποία θα είναι αρκετά για όλους και καθαρά. Το φαγητό είναι κατά βάση vegetarian παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου πικάντικο.

Μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες παράλληλες δραστηριότητες όπως:

Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους

Επίσκεψη στο σχολείο και παιχνίδι με τα παιδιά

Επισκεψη στα προηγουμενα προτζεκτ του Wheeling2help σε συνεργασια με τον SANA

Ημερήσια πεζοπορία σε δάσος της περιοχής

Εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, σουαχίλι

Μουσικές αφρικάνικες βραδιές με τύμπανα και χορό

Safari στο Saadani National Park (optional)

Διάφορα workshops όπως κατασκευές και πλέξιμο με καλάμια, κλπ!

Κόστος συμμετοχής για ενήλικες:

405 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Εισφορά για τα πρότζεκτ του SANA στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 150 ευρώ
 • 7 διανυκτερεύσεις στο χωριό σε επιπλωμένη σκηνή σαφάρι/δωμάτιο συν όλα τα γεύματα, 150 ευρώ
 • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 35 ευρώ
 • Έξοδα οργάνωσης, 70 ευρώ

Κόστος συμμετοχής για παιδιά:

205 ευρώ / παιδί, το οποίο περιλαμβάνει:

 • 7 διανυκτερεύσεις στο χωριό σε επιπλωμένη σκηνή σαφάρι/δωμάτιο συν όλα τα γεύματα, 150 ευρώ
 • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 25 ευρώ
 • Έξοδα οργάνωσης, 30 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

 • H βίζα, την οποία οι Έλληνες παίρνουμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Dar Es Salaam με 50 ευρώ, για τους Κύπριους είναι ΔΩΡΕΑΝ!
 • Η διανυκτερευση στην Dar Es Salaam που κυμαινεται στα 10 ευρω, και
 • Το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Dar Es Salaam – Aθήνα κυμαίνεται από 600 – 700 ευρώ.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Τανζανίας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή τη Ζανζιβάρη με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, στο facebook γκρουπ για το ταξίδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, η αποστολή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν οι 20 θέσεις.

49756062_2223394397711742_4367149285175721984_o

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:

Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει:

 1. Να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/1QOnNlcvFktmmCaXIdwD5cO3r3yZ9ls-f0uTF0Rhxyi0  και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
 2. Να μπείτε στο fb group, όπου θα ανακοινώνονται νεότερα για το ταξίδι στην Τανζανία. https://www.facebook.com/groups/437909420846372
 3. Να είστε μέλη του Wheeling2help (ισχύει μόνο για τους ενήλικες)                                                                                                              *Μέλος μπορείτε να γίνετε με μία ετήσια συνδρομή των 40 ευρώ για τη στήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Wheeling2help στην Ελλάδα (κατάθεση ποσού στον παρακάτω λογαριασμό Eurobank)
 4. Μετά από την επικοινωνία μας, να σταλεί με εμαιλ στο info@wheeling2help.com  το αποδεικτικό της αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς και
 5. Να γίνει η κατάθεση μιας προκαταβολής των 200 ευρώ σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

*Όνομα : Wheeling2help*

*Τράπεζα : Eurobank EFG*
*Aριθμός Λογαριασμού : 0026. 0274.37.0201412163*
*ΙΒΑΝ : GR7002602740000370201412163*

*Τράπεζα : Alpha Bank*

*Aριθμός Λογαριασμού : 21100 200200 5710*
*ΙΒΑΝ : GR87 0140 2110 21100 200200 5710*

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ! Οι πρώτοι 20 που θα ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία θα είναι τα μέλη της ομάδας μας!

Η συμμετοχή σας προυποθέτει ότι θα παρευρίσκεστε όλες τις μέρες στο ταξίδι και θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό της προκαταβολής για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται.

Προετοιμασία ταξιδιού

Διαβατήριο – Βίζα: Για το ταξίδι θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τις ημερομηνίες ταξιδιού. Για την είσοδο στη χώρα, η βίζα είναι απαραίτητη μόνο για τους Έλληνες υπήκοους. Οι φίλοι μας από την Κύπρο δε χρειάζεται να εκδόσουν βίζα, η οποία εκδίδεται επιτόπου στο αεροδρόμιο πολύ εύκολα και θα δοθούν σχετικές οδηγίες.

Εμβόλια: Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο για την είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, προαιρετικά και πάντα με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δικού σας γιατρού και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίας υγείας της περιοχής σας.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Εμβόλιο για κίτρινο πυρετό (υποχρεωτικό κατά διαστήματα αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και την Ζανζιβάρη)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία (malaria)

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Προτείνεται για όσους το επιθυμούν εφόσον αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Πάρτε μια γεύση από το μέρος που θα μείνουμε, από αυτό το υπέροχο βίντεο!

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από το πρώτο ταξίδι MyQuest στην Τανζανία το Νοέμβριο του 2017, εδώ!

Υπεύθυνοι προγράμματος:

Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, +30 698 7757229

Γλύκα Δεδεογλου, +30 697 2557313

Για ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com .

 

Φυσικά, επειδή πάντα μας αρέσει να γνωριζόμαστε πριν από τα ταξίδια αλληλόδρασης, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση, στην οποία συνιστούμε να έρθετε για να απαντηθούν με λεπτομέρεια όλες οι πιθανές ερωτήσεις σας. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!