Έλα μαζί μας σε ένα ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΗΛΟΔΡΑΣΗΣ στην Τανζανία που θα αλλάξει τη ζωή σου!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ : 7-17 Νοεμβρίου 2019 & 21 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019

Η Τανζανία είναι μια χώρα με πανέμορφη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας, παρθένα δάση, και υπέροχους ανθρώπους, τους οποίους έχουμε τη χαρά να επισκεπτόμαστε τακτικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2014 βρεθήκαμε στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που μαζέψαμε από διαδικτυακές καμπάνιες, βάψαμε και εξοπλίσαμε με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Το 2017, επισκεφθήκαμε για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές, και χτίσαμε μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων. Ομοίως, το 2019 100 εθελοντές συνέβαλαν στο να χτστούν τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο καθώς και ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού.

Φέτος το Δεκέμβριο επιστρέφουμε για 4η φορά, στοχεύοντας στην προστασία του δάσους της περιοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αλλάξει ο κόσμος!

Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούμε την περιοχή Miseni για να χτίσουμε το KILIMO+, ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας στο χωριό Gongo. Η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με γεωργικές πρακτικές και σωστή χρήση της γης σε μια περιοχή όπου το 80% είναι αγρότες καθώς και η σύνδεσή τους με την αγορά θα έχει σαν αποτέλεσμα να προστατευθεί το περιβάλλον, να διασφαλιστεί η καλύτερη παραγωγή τροφής αλλά και να καλυτερεύσει σημαντικά η ζωή των κατοίκων του χωριού Gongo με μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος! 

Δεν θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή Miseni μόνο για να χτίσουμε, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να γιορτάσουμε μαζι τους, να παίξουμε με τα παιδιά και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό!

Εσύ θέλεις να ζήσεις αυτή την εμπειρία;

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7 (και 21) Νοεμβρίου : Αναχώρηση από Αθήνα

8 (και 22) Νοεμβρίου : Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Dar Es Salaam

9 (και 23) Νοεμβρίου : Αναχώρηση με λεωφορείο για την κοινότητα στην περιοχή Miseni

9-15 Νοεμβρίου (και 23 – 29 Νοεμβρίου) : Ενασχόληση με το πρότζεκτ στην περιοχή Miseni & παράλληλες δρατηριότητες

16 Νοεμβρίου (και 30 Νοεμβρίου) : Επιστροφή στην Dar Es Salaam, περιήγηση, ψώνια

17 Νοεμβρίου (και 1 Δεκεμβρίου): Αναχώρηση για Αθήνα

Λίγα λόγια για τον SANA και το έργο…

Ο οργανισμός SANA (Saving Africa’s Nature) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Miseni κοντά στο Saadani National Park, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο του SANA στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Τα χωριά στα οποία δραστηριοποιείται ο SANA είναι το Saadani, το Matipwili, το Gongo και το Mkange λόγω της εγγύτητάς τους με το Εθνικό Πάρκο Saadani. Στα χωριά αυτά η SANA έχει προσφέρει στήριξη βελτιώνοντας την εκπαίδευση, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων μέσα από εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Ανάγκες & Προκλήσεις

Το χωριό Gongo φιλοξενεί ‘διάδρομο άγριας ζωής’, o οποίος παρέχει ένα μονοπάτι για τα ζώα που μεταναστεύουν από το εθνικό πάρκο Saadani στον ποταμό Wami σε αναζήτηση τροφής. Παρά τη σημασία που έχει για το περιβάλλον, ο διάδρομος της άγριας ζωής βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, λόγω της ταχείας αποψίλωσης και της υπερβολικής εξάρτησης από τις λανθασμένες γεωργικές μεθόδους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση της άγριας ζωής στην περιοχή.

Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι μπορούν να μάθουν και να εφαρμόσουν διαφορετικές μεθόδους βιώσιμης γεωργίας ώστε να μην καταστρέφουν το περιβάλλον – οι οποίες παράλληλα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους και παράλληλα να συνδέσουν τα προϊόντα τους με την αγορά, τότε θα επωφελούνταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του χωριού. 

Το Πρότζεκτ

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τον οργανισμό SANA, συναποφασίσαμε την κατασκευή του κέντρου Kilimo+, ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας – το οποίο θα επικεντρωθεί στην παροχή εκπαίδευσης (θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης) σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που θα ωφελήσον περιβάλλον και κοινότητα. Επιπλέον, θα συνδέσει τους αγρότες με την αγορά και θα παρέχει συμβουλευτική για τα πρακτικά θέματα που τους επηρεάζουν (τεχνικές φύτευσης, ασθένειες φυτών, πρόβλεψη του καιρού κλπ). Η ενασχόληση της ομάδας μας στο πρότζεκτ περιλαμβάνει το χτίσιμο του κτιρίου του κέντρου όπου θα στεγαστεί το κέντρο και τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες εμπλοκής της κοινότητας σε αυτό.

Συνθήκες διαμονής & διατροφής

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο στον οποίο θα μένουμε όλοι οι εθελοντές. Η διαμονή μας θα είναι σε επιπλωμένες σκηνές και σε όμορφα δωμάτια 2 ατόμων με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, τα οποία θα είναι αρκετά για όλους και καθαρά. Το φαγητό είναι κατά βάση vegetarian παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου πικάντικο.

Μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες παράλληλες δραστηριότητες όπως:

Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους

Επίσκεψη στο σχολείο και παιχνίδι με τα παιδιά

Επισκεψη στα προηγουμενα προτζεκτ του Wheeling2help σε συνεργασια με τον SANA

Ημερήσια πεζοπορία σε δάσος της περιοχής

Εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, σουαχίλι

Μουσικές αφρικάνικες βραδιές με τύμπανα και χορό

Safari στο Saadani National Park

Διάφορα workshops όπως κατασκευές και πλέξιμο με καλάμια, κλπ!

Κόστος συμμετοχής:

405 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Εισφορά για την διεκπεραίωση του κατασκευαστικού έργου στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 200 ευρώ
 • 7 διανυκτερεύσεις στο χωριό σε επιπλωμένη σκηνή σαφάρι/δωμάτιο συν όλα τα γεύματα, 100 ευρώ
 • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 35 ευρώ
 • Έξοδα οργάνωσης, 70 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

 • H βίζα, την οποία παίρνουμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Dar Es Salaam με 50 ευρώ,
 • Η διανυκτερευση στην Dar Es Salaam που κυμαινεται μεταξυ 5-10 ευρω, και
 • Το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Dar Es Salaam – Aθήνα κυμαίνεται από 500 – 600 ευρώ.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Τανζανίας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή τη Ζανζιβάρη με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, στο facebook γκρουπ για το ταξίδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες (25 για κάθε γκρουπ, η αποστολή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν οι 25 θέσεις.

49756062_2223394397711742_4367149285175721984_o

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:

Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει:

 1. Να είστε μέλη του Wheeling2help                                                                                                                                      *Μέλος μπορείτε να γίνετε με μία ετήσια συνδρομή των 40 ευρώ για τη στήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Wheeling2help στην Ελλάδα (κατάθεση ποσού στον παρακάτω λογαριασμό Eurobank)
 2. Να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής:  και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
 3. Να μπείτε στο fb group, όπου θα ανακοινώνονται νεότερα για το ταξίδι στην Τανζανία. https://www.facebook.com/groups/382203455711968/
 4. Μετά από την επικοινωνία μας, να σταλεί με εμαιλ στο info@wheeling2help.com  το αποδεικτικό της αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς και
 5. Να γίνει η κατάθεση μιας προκαταβολής των 200 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό:

*Τράπεζα : Eurobank EFG*
*Aριθμός Λογαριασμού : 0026. 0274.37.0201412163*
*ΙΒΑΝ : GR7002602740000370201412163*

*Τράπεζα : Alpha Bank*

*Aριθμός Λογαριασμού : 21100 200200 5710*
*ΙΒΑΝ : GR87 0140 2110 21100 200200 5710*

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ! Οι πρώτοι 25 που θα ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία θα είναι τα μέλη της ομάδας μας!

Η συμμετοχή σας προυποθέτει ότι θα παρευρίσκεστε όλες τις μέρες στο ταξίδι και θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό της προκαταβολής για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται.

Προετοιμασία ταξιδιού

Διαβατήριο – Βίζα: Για το ταξίδι θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τις ημερομηνίες ταξιδιού. Για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η βίζα. Εκδίδεται επιτόπου στο αεροδρόμιο πολύ εύκολα και θα δοθούν σχετικές οδηγίες.

Εμβόλια: Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο για την είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, προαιρετικά και πάντα με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δικού σας γιατρού και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίας υγείας της περιοχής σας.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Εμβόλιο για κίτρινο πυρετό (υποχρεωτικό κατά διαστήματα αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και την Ζανζιβάρη)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία (malaria)

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Προτείνεται για όσους το επιθυμούν εφόσον αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Πάρτε μια γεύση από το μέρος που θα μείνουμε, από αυτό το υπέροχο βίντεο!

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από το πρώτο ταξίδι MyQuest στην Τανζανία το Νοέμβριο του 2017, εδώ!

Υπεύθυνοι προγράμματος:
Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης
Κέλλυ Γαρυφαλλή
Για ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com ή με τη

Βάσια Κατραμαδάκη, 6976712247.

Φυσικά, επειδή πάντα μας αρέσει να γνωριζόμαστε πριν από τα ταξίδια αλληλόδρασης, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση, στην οποία συνιστούμε να έρθετε για να απαντηθούν με λεπτομέρεια όλες οι πιθανές ερωτήσεις σας. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!