Έλα μαζί μας σε ένα ΝΕΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΗΛΟΔΡΑΣΗΣ στην Τανζανία που θα αλλάξει τη ζωή σου!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

13-23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018  &  27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η Τανζανία είναι μια χώρα με πανέμορφη τροπική βλάστηση, απέραντες εκτάσεις σαβάνας, παρθένα δάση, και υπέροχους ανθρώπους, τους οποίους έχουμε τη χαρά να επισκεπτόμαστε τακτικά τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούλιο του 2014 βρεθήκαμε στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που μαζέψαμε από διαδικτυακές καμπάνιες, βάψαμε και εξοπλίσαμε με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Τον περασμένο Νοέμβριο, επισκεφθήκαμε για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές, και χτίσαμε μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με την παραγωγή ξυλείας και κάρβουνου, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το οικοσύστημα.

Φέτος επιστρέφουμε για 3η φορά, στοχεύοντας στην ποιοτική εκπαίδευση των νέων παιδιών (Νοέμβριος) και στη βελτίωση της υγιενής των γυναικών κατά την έμμηνο ρύση (Δεκέμβριος).

Συγκεκριμένα, φέτος τον Δεκέμβριο θα επισκεφθούμε την περιοχή Miseni για να χτίσουμε ένα κέντρο παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενων προιόντων γυναικείας υγιεινής (Maisha pads). Η κατασκευή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να καλυτερεύσει σημαντικά η καθημερινή ζωή των κοριτσιών και των γυναικών του χωριού Gongo!

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα περισσότερα κορίτσια που τώρα ντρέπονται θα πηγαίνουν σχολείο και περισσότερες γυναίκες θα ενδυναμωθούν και πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Δεν θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή Miseni μόνο για να χτίσουμε, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να γιορτάσουμε μαζι τους, να παίξουμε με τα παιδιά και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό!

Εσύ θέλεις να ζήσεις αυτή την εμπειρία;

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13 (και 27) Δεκεμβρίου : Αναχώρηση από Αθήνα

14 (και 28) Δεκεμβρίου : Άφιξη και εξερεύνηση της πρωτεύουσας Dar Es Salaam

15 (και 29)  Δεκεμβρίου : Αναχώρηση με λεωφορείο για την κοινότητα στην περιοχή Miseni

16-21 Δεκεμβρίου (30 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου): Ενασχόληση με το πρότζεκτ στην περιοχή Miseni & παράλληλες δρατηριότητες

22 Δεκεμβρίου (και 5 Ιανουαρίου) : Επιστροφή στην Dar Es Salaam, περιήγηση, ψώνια

23 Δεκεμβρίου  (και 6 Ιανουαρίου): Αναχώρηση για Αθήνα

Λίγα λόγια για τον SANA και το έργο…

Ο οργανισμός SANA (Saving Africa’s Nature) ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Miseni κοντά στο Saadani National Park, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο του SANA στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από το σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Ξεκινώντας από τη συμμετοχική συζήτηση για τα προβλήματα που οι κοινότητες αντιμετωπίζουν, τον προσδιορισμό των αναγκών, των κοινωνικών ρόλων και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων – ο SANA καταλήγει στο σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων. Αυτές οι λύσεις προτείνονται μέσω αποτελεσματικών πρότζεκτ με πρωταγωνιστές τους ντόπιους στην υλοποίησή τους αλλά και στη διασφάλιση της συνέχειάς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα εξυπηρετήσει την κοινότητα. Τα χωριά στα οποία δραστηριοποιείται ο SANA είναι το Saadani, το Matipwili, το Gongo και το Mkange λόγω της εγγύτητάς τους με το Εθνικό Πάρκο Saadani. Στα χωριά αυτά η SANA έχει προσφέρει στήριξη βελτιώνοντας την εκπαίδευση, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων μέσα από εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Ανάγκες & Προκλήσεις

Για τις γυναίκες και τις μαθήτριες στην Τανζανία, η έμμηνος ρύση είναι ένα τεράστιο εμπόδιο στη συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή από μια απλή φυσιολογική εμπειρία. Χωρίς πρόσβαση σε αξιόπιστα προϊόντα για την περίοδο, οι γυναίκες αυτές υποφέρουν στο σχολείο ή τη δουλειά τους. Η «τραυματική» αυτή εμπειρία συχνά κρατά εκτός σχολείου τα κορίτσια και εκτός εργασίας τις γυναίκες καθώς δημιουργεί μια αίσθηση ντροπής.

Τα κατάλληλα προιόντα και η εκπαίδευση των κοριτσιών σχετικά με το τι να περιμένουν και πώς να διαχειριστούν την περίοδο τους είναι το κλειδί για να παραμείνουν στο σχολείο και καταλυτικό για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών της κοινότητας καθώς προσφέρει μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος.

 

Το Πρότζεκτ

Το 2017 λοιπόν, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, ο SANA ξεκίνησε τα  Maisha Pads, ένα έργο που περιελάμβανε μια ομάδα 30 γυναικών από το Γκόνγκο. Σκοπός του έργου ήταν η βελτίωση της υγιεινής της εμμήνου ρύσεως με τη δημιουργία επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετών για κορίτσια και γυναίκες για τις κοινότητες γύρω από το εθνικό πάρκο Saadani. Το πρότζεκτ προσφέρει επίσης μια πηγή εισοδήματος για τις γυναίκες δεδομένου ότι θα διανέμουν προς πώληση τα προιόντα σε άλλες κοινότητες και, ως εκ τούτου, θα μπορούν να στηρίξουν περισσότερο τις οικογένειές τους. Μετά από μια σειρά εκπαιδεύσεων για τον τρόπο δημιουργίας επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετών και για τη συλλογή των απαραίτητων υλικών υψηλής ποιότητας για το σκοπό αυτό, η ομάδα γυναικών Gongo θα ξεκινήσει την παραγωγή αυτό το διάστημα, αρχές Ιουλίου.

Το πρότζεκτ έχει δυναμική και αναμένεται να μεγαλώσει και να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου θεωρούμε σημαντικό να κατασκευαστεί ένα κατάλληλο κέντρο παραγωγής Maisha pads, το οποίο θα διαθέτει χώρο για παραγωγικές δραστηριότητες, γραφείο και αποθηκευτικό χώρο για τα υλικά τους. Με αυτό τον τρόπο οι υπέροχες mama από το Gongo θα έχουν ένα άνετο μέρος για να παράγουν επαναχρησιμοποιήσιμες σερβιέτες για τις κοινότητες γύρω από το Saadani και αυτό το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος κατάρτισης.

Συνθήκες διαμονής & διατροφής

Ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη κατασκήνωση που έχετε κάνει ποτέ!

Η οργάνωση SANA (Saving Africa’s Nature) έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο στον οποίο θα μένουμε όλοι οι εθελοντές. Η διαμονή μας θα είναι σε επιπλωμένες σκηνές και σε όμορφα δωμάτια 2 ατόμων με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, τα οποία θα είναι αρκετά για όλους και καθαρά. Το φαγητό είναι κατά βάση vegetarian παραδοσιακό αφρικανικό, καθόλου πικάντικο.

Μπορεί να μην υπάρχουν οι πολυτέλειες που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά πραγματικά το όλο σκηνικό είναι μοναδικό! Η θέα και τα τοπία μαγευτικά, οι άνθρωποι υπερβολικά φιλόξενοι και ο σκοπός του project πολύ πολύ ουσιαστικός.

Φυσικά, πέρα από το χτίσιμο και γενικά τις οικοδομικές εργασίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπέροχες παράλληλες δραστηριότητες όπως:

Περίπατος στα χωριά και γνωριμία με τους κατοίκους

Επίσκεψη στο σχολείο και παιχνίδι με τα παιδιά

Επισκεψη στα προηγουμενα προτζεκτ του Wheeling2help σε συνεργασια με τον SANA

Ημερήσια πεζοπορία σε δάσος της περιοχής

Εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, σουαχίλι

Μουσικές αφρικάνικες βραδιές με τύμπανα και χορό

Safari στο Saadani National Park

Διάφορα workshops όπως κατασκευές και πλέξιμο με καλάμια, κλπ!

Κόστος συμμετοχής:

405 ευρώ / άτομο, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Εισφορά για την διεκπεραίωση του κατασκευαστικού έργου στην περιοχή. Αυτό μπορείτε να το καλύψετε είτε με προσωπικά σας έξοδα, είτε ξεκινώντας εσείς καμπάνια crowdfunding για το σκοπό , 200 ευρώ
 • 7 διανυκτερεύσεις στο χωριό σε επιπλωμένη σκηνή σαφάρι/δωμάτιο συν όλα τα γεύματα, 100 ευρώ
 • Μεταφορικά από και προς το χωριό για το πρότζεκτ, 35 ευρώ
 • Έξοδα οργάνωσης, 70 ευρώ

Στο κόστος συμμετοχής ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται:

 • H βίζα, την οποία παίρνουμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Dar Es Salaam με 50 ευρώ,
 • Η διανυκτερευση στην Dar Es Salaam που κυμαινεται μεταξυ 5-10 ευρω, και
 • Το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο ενδεικτικά στη διαδρομή Αθήνα – Dar Es Salaam – Aθήνα κυμαίνεται από 450 – 700 ευρώ.

Οι ημερομηνίες συμμετοχής στο πρότζεκτ είναι συγκεκριμένες, όμως αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να μείνετε λίγες παραπάνω ημέρες και να επισκεφτείτε και κάποια τουριστικά μέρη της Τανζανίας, όπως κάποιο εθνικό πάρκο για σαφάρι ή τη Ζανζιβάρη με τις όμορφες παραλίες. Αυτό μπορείτε να συνεννοηθείτε ξεχωριστά και με άλλα παιδιά που ενδεχομένως έχουν τις ίδιες σκέψεις με εσάς, στο fb group για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ταξίδι, στο facebook γκρουπ για το ταξίδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία deadline που πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή, επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες (25 για κάθε γκρουπ, η αποστολή θα κλείσει με το που συμπληρωθούν οι 25 θέσεις.

 • ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ:Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει:
  • Να γίνει η κατάθεση μιας προκαταβολής των 100 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό:

  *Όνομα : Wheeling2help*
  *Aριθμός Λογαριασμού : 0026. 0274.37.0201412163*
  *ΙΒΑΝ : GR7002602740000370201412163*
  *Τράπεζα : Eurobank EFG*

  • Να σταλεί με εμαιλ στο info@wheeling2help.com το αποδεικτικό της αγοράς των εισιτηρίων, καθώς και
  • Να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής

  https://docs.google.com/forms/d/1ROsyEjlk7yBvq7jsS14GIaxs_3r-rEMqbUwAlK3ZxEM/edit

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ! Οι πρώτοι 25 που θα ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία θα είναι τα μέλη της ομάδας μας!

Η συμμετοχή σας προυποθέτει ότι θα παρευρίσκεστε όλες τις μέρες στο ταξίδι και θα συμμετέχετε σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ακύρωσης, το ποσό της προκαταβολής για το κόστος συμμμετοχής ΔΕΝ επιστρέφεται.

Προετοιμασία ταξιδιού

Διαβατήριο – Βίζα: Για το ταξίδι θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τις ημερομηνίες ταξιδιού. Για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η βίζα. Εκδίδεται επιτόπου στο αεροδρόμιο πολύ εύκολα και θα δοθούν σχετικές οδηγίες.

Εμβόλια: Μια από τις πρώτες σκέψεις για τέτοιου είδους ταξίδια, επειδή πολλές φορές το μυαλό μας έχει συνηθίσει να πηγαίνει περισσότερο στα αρνητικά, είναι τα εμβόλια. Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε και να σας πούμε ότι με καλή οργάνωση και πρόληψη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Η αλήθεια είναι ότι 10 ανθρώπους να ρωτήσεις, θα σου πουν 10 διαφορετικά πράγματα για το αν θα πρέπει να κάνεις εμβόλια και για το ποια θα είναι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την είσοδό σας στη χώρα, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό κάποιο εμβόλιο για την είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, επειδή προσέχουμε για να έχουμε, συνιστούμε τα εξής εμβόλια, προαιρετικά και πάντα με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δικού σας γιατρού και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίας υγείας της περιοχής σας.

Εμβόλιο για τον τύφο (διαρκεί 3 χρόνια)

Τριπλό εμβόλιο DTP για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη (διαρκεί 10 χρόνια)

Εμβόλιο για πολιομυελίτιδα

Ηπατίτιδα Α και Β (αντισώματα)

Εμβόλιο για κίτρινο πυρετό (υποχρεωτικό κατά διαστήματα αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και την Ζανζιβάρη)

Χάπια πρόληψης για ελονοσία (malaria)

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Προτείνεται για όσους το επιθυμούν εφόσον αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Πάρτε μια γεύση από το μέρος που θα μείνουμε, από αυτό το υπέροχο βίντεο!

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο από το πρώτο ταξίδι MyQuest στην Τανζανία τον περασμένο Νοέμβριο, εδώ!

Υπεύθυνοι προγράμματος:
Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, el.chrysovergis@gmail.com , 6987757229
Κέλλυ Γαρυφαλλή, kellygrfl@gmail.com , 6971925750                                                                                                                    Δώρα Μπίτση, dorabitsi@gmail.com. 6971828792
Για περαιτέρω ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο info@wheeling2help.com .

Φυσικά, επειδή πάντα μας αρέσει να γνωριζόμαστε πριν από τα ταξίδια αλληλόδρασης, θα πραγματοποιηθούν 3 ενημερωτικές συναντήσεις, στις οποίες συνιστούμε να έρθετε για να απαντηθούν με λεπτομέρεια όλες οι πιθανές ερωτήσεις σας. Αυτές θα είναι:

 • NISI Πολυχώρος, Ράχες Φθιώτιδας, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου
 • Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 18.30 – 20.30 TOMS store, Τσιμισκή 22
 • Αθήνα, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, 18.30 – 20.00  HIGGS, Βικτωρος Ουγκώ 15 Μεταξουργείο (πλ.μετρό)

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!